Dave Rogge

Onderhoud

Hoewel, slijtvast en ondoordringbaar tegen vocht in de massa, moet Mortex worden beschermd tegen vlekken, net zoals een natuursteen.

Voor verniste oppervlaktes is het voldoende om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Een dagelijkse reiniging met een spons of doek met milde voedende zeep (zonder bijtende bestanddelen) volstaat.

Oppervlaktes behandeld met een natuurlijke bescherming zoals olie of was zijn gevoeliger voor zuren en vetten. Het is raadzaam om deze oppervlaktes regelmatig te behandelen met olie of was om de ondergrond te « voeden ». Doordrenk lichtjes het te behandelen oppervlakte met een doek, borstel of roller. Neem alle mogelijke overschot weg met behulp van een katoenen wit doek en strijk de restanten uit met een schone witte katoenen doek. Dit om uitdruiping op verticale oppervlaktes of overmaat op horizontale ondergronden te vermijden. Vooraf kalk of andere afzettingen verwijderen.

Kalk afzetting

In de douche, ongeacht de ondergrond, wordt kalsteen afgezet na elk gebruik waardoor diverse residuen (zeep, vuil, …) zich vasthouden aan de kalksteen. Een weekelijks onderhoud is dus nodig. Voor het verwijderen van dergelijke afzettingen op de Mortex kunt u witte azijn gebruiken (ook wel crystal azijn genaamd). Verdun deze azijn in warm water (1 deel azijn op 2 delen water). Spray dit mengsel op uw oppervlakte en laat dit enige tijd reageren, alvorens met een zachte spons te reinigen. Begin met een kleine concentratie aan azijn en verhoogd deze naarmate de hoeveelheid kalksteen (maximaal 2 delen azijn op 1 deel water). Dit geldt ook voor uw sanitaire kranen in contact met de Mortex. Wij raden u altijd eerst aan om een test op een klein gebied uit te oefenen.